Sorry we lost some posts because of database errors!

*New 12.1 series Release:
2020-09-01: XigmaNAS 12.1.0.4.7728 - released

*New 11.4 series Release:
2020-08-27: XigmaNAS 11.4.0.4.7718 - released!


We really need "Your" help on XigmaNAS https://translations.launchpad.net/xigmanas translations. Please help today!

Producing and hosting XigmaNAS costs money. Please consider donating for our project so that we can continue to offer you the best.
We need your support! eg: PAYPAL

Autofs/DNS/Avahi problem

Network filesystems.
Forum rules
Set-Up GuideFAQsForum Rules
Post Reply
morrisman68
NewUser
NewUser
Posts: 2
Joined: 13 Dec 2017 18:12
Status: Offline

Autofs/DNS/Avahi problem

#1

Post by morrisman68 »

My previous server solution was built on top of Debian. It wasn't clever and I was happy to discover NAS4Free. We run Ubuntu 16.04 on client machines. I had NFS4 access working, using Avahi for service location.

Since moving to NAS4Free I can mount NFS shares but any attempt to use autofs (by me, at least!) fails. I saw another post which suggested that nslookup would need to work satisfactorily for autofs to work - it doesn't, on Ubuntu clients, reporting:

** server can't find nas4free: NXDOMAIN

I've searched a lot and drawn blank. Any helpful ideas would be most welcome.

In the meantime I offer everyone Christmas Greetings!

Many thanks,

Ben

User avatar
tony1
Moderator
Moderator
Posts: 169
Joined: 14 Jul 2016 19:04
Status: Offline

Re: Autofs/DNS/Avahi problem

#2

Post by tony1 »

try adding your domain name in /etc/idmapd.conf
also try adding to /etc/default/nfs-common NEED_IDMAPD=yes and NEED_GSSD=no

there is a lot of setup guides on google.
remember you need to step into the mount.
so it your mount point is /mnt then you need to step into it like "ll /mnt/share/
whats nice is you can set a --timeout so the mount will get disconnected when not in use.
I think it works good.

Post Reply

Return to “NFS”